Gamla Knebildstorp

HISTORIA

Gamla knebildstorp är ett av sveriges äldsta koloniområde

Gamla Knebildstorp är ett koloniområde i Halmstad som har en lång och intressant historia. Det bildades år 1907 av en förening som ville ge halmstadsborna möjlighet att odla och njuta av naturen. Området består av 76 tomter med små stugor som har olika storlek, form och stil. Området har också många fruktträd, blommor och grönsaker som ger det en vacker och levande karaktär.

Gamla Knebildstorp har ett högt kulturhistoriskt värde och har klassificerats som Klass B i en bebyggelseinventering. Det innebär att området är av regionalt intresse och bör bevaras med hänsyn till dess ursprungliga utseende och miljö. Området är också friköpt och ägs av föreningen Gamla Knebildstorps Ekonomiska Förening, vilket ger stugägarna ansvar och möjligheter att sköta om det.

VÅR HISTORIA

Koloniträdgårdsrörelsen kom från Tyskland, vidare genom Danmark och Skåne och därefter upp genom Sverige.


På våren 1907 fanns en annons med följande innehåll:
Direktör Albert Bissmark håller ett föredrag i Immanuelskyrkan om Koloniträdgårdsrörelsen i och för bildandet av en koloniträdgårdsförening i Halmstad. Undertecknat av lantmätare Walter Raquette.

Albert Bissmark var dock inte vidtalad och han kände inte heller till mycket om koloniträdgårdar. I resor i Tyskland hade han sett ett par områden, liksom några trädgårdar i Landskrona. Han höll ändå ett föredrag utifrån detta för intresserade åhörare.


Den 6 april 1907 hölls första mötet för bildande av en förening. Albert Bissmark blev första ordföranden, ett uppdrag som han hade i tolv år. På valborgsmässoafton möttes delägarna för
bildande av Föreningen Halmstads Koloniträdgårdar upa.


Någon given plats för området fanns inte men några olika förslag diskuterades; ett område ”bortom Kärleken”, vid Larsfrid och det område som man fastnade för, öster om Knebildstorpsbäcken.
Intresset för koloniområdet var så stort att föreningen redan 1908 utökades området. Ytterligare utökning skedde både 1918 och 1952. Inte bara området vid Knebildstorp växte utan 1912 fick föreningen erbjudande av kommunen att anlägga ett nytt område vid Karl XI's väg, nuvarande Gunillaparken. 1920 blev denna del egen förening.


Vatten är viktigt och 1911 gjordes en framställan till staden om anslag för att dra ledningar in i området. Framställan avslogs och det dröjde till 1931 innan föreningen ordnade vattenledningar,
med fem tappningsställen utmed Almvägen.
1991-92 anlades nya vattenledningar och ett duschrum byggdes i Forum för gemensam användning.
Åren 2013-14 grävdes vatten- och avloppsledningsnätet ner till frostfritt djup (åretruntvatten) med anslutningspunkt vid varje stuga.


Koloniområden anlades i första hand för odling. Stugorna var från början snarare skjul för förvaring av redskap mm. Efter hand har stugorna byggts ut och moderniserats för att idag vara fullt moderna. Odlingen har fått dra sig tillbaka. Så sent som in på 2000-talet fanns några odlingslotter kvar på området vid nedre parkeringen.

År 2005 skrevs köpeavtal, som gav föreningen äganderätten till marken. Före 1 juli 2005 arrenderades marken från kommunen.


Gamla Knebildstorps koloniområde var avsett för halmstadsbornas odling och rekreation och endast
halmstadsbor fick köpa stugor. Däremot godkändes om någon ”utombys” ärvde stugan. År 2001 beslutade föreningsstämman att släppa på halmstadskravet.


Vid extra föreningsstämma mars 2019 beslutades att området ska anslutas till digitala fibernätet, Anslutningen genomfördes vintern 2019 och våren 2020


unsplash