Som medlem i en ekonomisk stugförening har du vissa åtaganden och rättigheter.
Gamla Knebildstorp ekonomiska föreining är precis som det låter, en ekonomisk förening. Föreningen leds av en styrelse som väljs varje år av årsstämman i maj. Som medlem i en ekonomisk stugförening har du vissa åtaganden och rättigheter. Föreningens stagdar och trivselregler ligger som grund till att föreingen skall fungera på ett bra sätt och skapa trivsel i området. På denna sida finns samlad information på vad som gäller för vår förening.
Stadgarna är föreningens regler som antas av medlemmarna och som visar vad föreningen står för och hur den ska fungera. Stadgarna är också ett juridiskt dokumentsom kan användas för att lösa eventuella tvister eller konflikter.
Stadgarna gäller för Gamla Knebildstorps ekonomiska förening, som äger och förvaltar en fastighet med stugor i Halmstad.
Föreningen har till syfte att främja medlemmarnas ekonomiska intressen, sköta om fastigheten och dess kulturarv, samt verka för gott samarbete mellan medlemmarna.
För att bli medlem i föreningen krävs att man har en andel i fastigheten, är myndig och folkbokförd i Sverige, samt ansöker skriftligen till föreningen.
Medlemskapet upphör vid överlåtelse av andel eller stuga, och då övergår även rättigheter och skyldigheter till den nya ägaren.
Föreningens stadgar kan du läsa här: Länk
1. För att medlem ska få utföra till- och ombyggnad av stuga ska bygglov beviljas av kommunens byggnadsnämnd. Styrelsen ska ta del av det beviljade bygglovet, samt grannarnas medgivande. För friggebod, som ej kräver bygglov, ska styrelsen ta del av placering samt grannarnas medgivande. Det är var och ens skyldighet att ta reda på om och var det finns ”prickad mark” på andelen, där det inte får byggas.
2. Gamla Knebildstorp är utpekat i Halmstad kommuns kulturmiljöprogram som ett område med kulturmiljö av särskilt värde. Bygglovsbefrielse för attefallshus och attefallstillbyggnader gäller inte på sådant område enligt plan- och bygglagens 9 kapitel 4d §.
3. Den som öppnar grind på vinterhalvåret, november-mars, är ansvarig för att den blir låst. Grindarna ska vara låsta kvällar och nätter.
4. Bilar och andra motorfordon är inte tillåtna inom området med undantag för nyttotrafik. Nyttotrafiken får max framföras i 10 km/h och får maximalt ha en totalvikt av 10 ton. Maxvikten är ett krav för att garantin på vatten- och avloppssystem ska gälla.
5. Det finns en numrerad parkeringsruta per andel/stuga inom området.. Gästparkering finns vid Kolonivägen. Vi ber dig, som inte har rörelsesvårigheter, att lämna platserna närmast infartsstigen åt dem som har rörelsehinder.
6. Varje medlem hjälper till i vårt gemensamma område efter tillgänglig tid och förmåga, dock minst så många timmar som de två gemensamma arbetsdagarna motsvarar (2 x 3 = 6 timmar). Den som inte har möjlighet att hjälpa till kan istället betala en avgift. Utförda arbetstimmar ska meddelas styrelsen, detta kan göras via brevlådan vid Forum, eller med e-post till föreningen.
7. Stugan får uthyras högst 2 veckor per år. Informera styrelsen och grannar i förväg. Styrelsen informeras enklast via gamlaknebildstorp@gmail.com eller via brevlådan vid Forum. Glöm inte informera hyresgästerna om våra trivselregler.
8. Matavfall samlas i gröna påsar som delas ut av HEM och slängs i de särskilda sopkärl som står bredvid containern. Övrigt hushållsavfall slängs i sopcontainern. Gröna påsarna får endast användas till matavfall. Allt avfall förpackas väl. Gröna påsar från HEM finns att hämta i de flesta matbutikerna i Halmstad.
Övrigt avfall lämnas på returstationen på Gatenheimsvägen eller på återvinningscentralen vid Flygstaden. Varje stuga har 15 inlämningstillfällen för registrerad ägare.
9. Hundar ska vara kopplade inom området.
10. Varje stugägare ska sköta gångarna utanför egna andelen, rensa från ogräs, klippa träd och buskar så de inte hänger utanför andelen. Trädhöjd inom andelen är max 6 meter. Kom ihåg att gångarna ska kunna användas av utryckningsfordon om olyckan är framme.
11. Ta hänsyn till dina grannar om du ska ha aktivitet senare på kvällen.
12. Vid behov av inköp eller främmande arbete till föreningen ska alltid styrelsen kontaktas först.
13. Vid försäljning av stuga ska områdesnycklar, stadgar och trivselregler/ info överlämnas av säljaren till köparen. Medlemsansökan och andelsavtal ska lämnas till ordförande. Skatteverket ska informeras om nya ägarförhållanden